Kratka zgodovina

18.06.2010

Razvoj parnega stroja leta 1858 je v kmetijstvu povzročil velike spremembe, saj je človeško in živalsko silo začela zamenjavati mehanska energija parnega stroja in kasneje motorji z notranjim izgorevanjem.
Druga letnica, ki je močno vplivala na razvoj traktorjev, je bilo leto 1867, ko je Nikolaj Avgust Otto izdelal prvi motor z notranjim izgorevanjem. Tako so leta 1890 v Ameriki na podvozje lokomobile namestili Ottov enovaljni motor z notranjim izgorevanjem, ki je zmogel vsega 15 kW (20 KM).
Trideset let kasneje (leta 1897) je Rudolf Diesel izdelal prvi dizelski motor, ki je osnova sodobnih traktorjev. Ta motor je bil prvič vgrajen v traktor leta 1923, serijsko pa so jih zaceli vgrajevati leta 1926.
Freulichov traktor, ki je bil izdelan ze leta 1892 v ZDA, se je v zgodovino zapisal kot prvi traktor, ki je za takratne zahteve imel dobre karakteristike in je bil primerno zanesljiv. Poganjal ga je štiritaktni bencinski motor moci 15 kW (20KM). Imel je eno prestavo za voznjo naprej in eno za vzratno voznjo. Dosegal je dosegal hitrost do 3 milje/h.

  • Share/Bookmark

V kategoriji trakor, traktorji Tagi: